Ehkäise yksinolo-ongelmat ennalta

Häkkiin päätyvät koirat ovat yleensä eroahdistuneita tai kärsivät sisäsiisteysongelmista. Kyse voi myös olla nuoresta tai pentukoirasta, joka tuhoaa asuntoa muun tekemisen puutteessa. Jotkut ihmiset häkittävät koiria myös “varmuuden vuoksi” ennen kuin ne edes ehtivät alkaa tuhota paikkoja.

Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa paras hoitokeino. Pentu pitää pienestä pitäen opettaa olemaan yksin ja mielellään niin, että se on aina yksin jätettäessään väsynyt. Näin se oppii rauhoittumaan ja nukkumaan yksin ollessaan. Aluksi harjoitusten tulee olla lyhyitä ja ne voi tehdä vaikkapa ollen itsekin kotona jättäen pennun toiseen huoneeseen.

Pentua tai aikuista rauhatonta koiraa voi myös tyynnytellä käyttämällä kotona D.A.P. -feromonivalmistetta. Feromonit ovat eläinten erittämiä hajuaineita, joiden avulla eläinyksilöt viestivät keskenään. Feromonit erittyvät ihon erityisten talirauhasten kautta, mutta myös virtsassa ja anaalirauhaseritteessä on feromoneja.

Monilta eri eläinlajeilta (koira, kissa, hevonen, sika, kani) on löydetty ns. tyynnyttäviä feromoneja, joiden tarkoituksena on lujittaa pennun ja emon välistä suhdetta pian pentujen syntymän jälkeen.

Kuva: Julia Pohjolan-Pirhonen