Pennun hankinta

Hanki pentu harkiten

Koiranpentu tulisi aina ottaa vain hyvältä kasvattajalta, eläinsuojeluyhdistyksestä tai löytöeläintalosta. Säälistä pelastettava pentu ei ole luultavasti saanut oikeita eväitä elämäänsä ja huono alku voi heijastua sen käytökseen jatkossakin. Pentutehtailun tukeminen trokareilta ja eläinrääkkääjiltä ostettaessa on ehdottoman huono idea. Jokainen pelastettava pentu kannustaa kyseenalaista toimintaa harjoittavaa henkilöä jatkamaan tekosiaan.

Paljon mainostettu ja kuuluisa kasvattaja ei välttämättä ole paras. Joskus suuri kysyntä saa ihmiset ahneiksi ja he alkavat teettää pentuja myös huonommilla yksilöillä ja vähemmän suotavissa oloissa. Hyvä kasvattaja on rehellinen ja toimii aina eläintensä parhaaksi. Hän pystyy perustelemaan miksi on käyttänyt kyseisiä yksilöitä jalostukseen ja pystyy myös kertomaan yhdistelmän hyvät ja huonot puolet. Kukaan ihminen eikä mikään eläin ole täydellinen, vaan kaikilla on aina ne vähemmän hyvätkin ominaisuutensa. Terveyden ja hyvän luonteen tulisi olla jokaisen kasvattajan tärkeimmät jalostuskriteerit. Tutustu pennun vanhempiin. Emon luonteella on suuri vaikutus pentuihin ja mikäli emä on pentuja hoitaessaan vihainen ihmisille, stressaantunut tai arka, älä osta pentua tältä kasvattajalta.

Koiranpennun luovutusikä on Suomessa vähintään seitsemän viikkoa. Minimi ei kuitenkaan välttämättä ole optimi: voi olla pennun kehityksen kannalta parempi, että se saa viettää pidempään emänsä ja sisarustensa kanssa.

Pennulla on 8-12 viikon iässä tärkeä kehitysvaihe. Silloin se tutustuu uteliaana ympäristöönsä ja oppii, mitkä asiat ovat hauskoja, mitkä pelottavia ja mitkä vaarallisia. Tässä iässä tapahtuneet ikävät tilanteet voivat jättää pentuun jälkensä sen koko loppuiäksi. Toisaalta se myös muistaa tänä aikana oppimansa asiat hyvistä ja mukavista hetkistä, ja tämä ajanjakso onkin paras totuttaa pentu esimerkiksi kaupungin vilinään, liukkaisiin rappukäytäviin, kotona asuviin lapsiin ja erilaisiin lemmikkieläimiin, autossa matkustamiseen ja kaikenlaiseen käsittelyyn.

Jokaisen pennunostajan tulisi varautua lemmikin tuloon ottamalla vapaata töistä tai opinnoista. Koiranpentu ei osaa luonnostaan olla yksin, vaan on tottunut emänsä ja sisarustensa jatkuvaan läsnäoloon. Uuteen kotiin muutto on usein pennulle hyvin suuri muutos ja on tärkeää tehdä sen olo mahdollisimman mukavaksi. Pikkupennun kanssa vietetty yhteinen aika on parasta, mitä omistaja voi tehdä tulevaisuuden suhteenrakennusta varten. Ei ole kuitenkaan olennaista, kenen ihmisen kanssa pentu viettää aikaansa – tärkeintä on, että pennulla on hyviä kokemuksia erilaisista ihmisistä. Mikäli omistaja ei voi ottaa paria, kolmea viikkoa vapaata pennuntuloa varten, voi olla hyvä ajatus jättää koira kasvattajalleen pidemmäksi aikaa. Tällöin kasvattajalla tulisi olla aikaa sosiaalistaa pentua ja viedä tätä tutustumaan uusiin paikkoihin, asioihin ja tilanteisiin. Kasvattajan luona pennulla on todennäköisesti muita koirakontakteja ja se oppii lajinsisäisiä vuorovaikutus- ja kommunikointitaitoja, jotka tulevat tarpeeseen myöhemmin.


Berninpaimenkoiran pentu. Kuva: Grete Waltoft