Muita huonoja ideoita

Koirien yksinolo-ongelmat ovat poikineet valikoiman erilaisia "apuvälineitä". Todellisuudessa on kyse siitä, että koiraa ei ole opetettu yksinoloon, mistä seuraa käytösongelmia, joten omistaja pyrkii löytämään oikotien ongelmien poistamiseksi. Lääketieteen vertauskuvaa käyttäen hoidetaan oiretta yrittämättä vaikuttaa itse oireen syyhyn.

Hoitopanta tai muu kuonon sulkeva laite

Kuonon sulkeva nyloninen "hoitopanta" - kuten häkkikin - on tarkoitettu eläinsuojelulain tulkinnan mukaan vain väliaikaiseen käyttöön. Sitä ei ole esimerkiksi työpäivän pituinen aika.

Sähköpanta, jota kutsutaan myös "impulssipannaksi"

Laite aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa, mikä on selvästi kiellettyä Suomen eläinsuojelulaissa.

Ns. yliäänipanta

Yliäänipanta saa aikaan voimakkaan, jopa 135 dB:n äänen ja sitä voi maahantuojan mukaan käyttää mm. koiran kouluttamiseen. Laite aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa, joka on selvästi kielletty Suomen eläinsuojelulaissa.

Kyseisen laitteen käyttöön tulee puuttua: mikäli laitetta havaitaan käytettävän eläinten lähettyvillä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä poliisiin.

Koiran pitäminen työpäivän ajan autossa

Eläinsuojeluvalvojat saavat usein ilmoituksia koirista, joita pidetään niiden omistajien työpäivän ajan autossa. Tämäkin toiminta on yleensä lainvastaista, sillä auto ei tavallisesti vastaa kooltaan ja muilta olosuhteiltaan koiran pitopaikasta annettuja määräyksiä.

Kuva: Tiina Kumpulainen